Trafik Sigortası Nedir ?
Trafik Sigortası, devlet tarafından tüm trafiğe çıkacak araçların zorunlu olarak yaptırması gerekmektedir. Trafik Sigortası, trafikte meydana gelebilecek kazalarda karşı tarafın maddi ve bedeni kayıplarını devlet tarafından belirlenen limitler dâhilinde karşılamaktadır.
Trafik Sigortası yaptırmadan araçların, trafiğe çıkması sonucu tespiti halinde araç sahibi ve sürücüsüne maddi cezai işlemler uygulanmaktadır. Kuralın pek çok kez ihlal edilip tespit edilmesi halinde aracınız otoparka çekilecektir. Trafik Sigortası olmadan trafiğe çıkmanın cezası 125TL olmakla birlikte 1 hafta içerisinde ödenmesi durumunda Vergi Dairesi tarafından indirim uygulanmaktadır. Cezai işlemin tekrarlanması durumunda otopark ücretleri de sürücü tarafından karşılanacaktır.
Trafik Sigortası Avantajları Nelerdir ?
Trafik Sigortası trafikte meydana gelebilecek kazalar sonucunda karşı tarafta oluşan maddi hasarı ve kazaya karışan insanlar varsa beden yaralanmalarında sizin adınıza karşı tarafın masraflarını karşılamaktadır. Kasko sigortasından farklı olarak sizin aracınız yerine karşı tarafın masraflarını karşılamaktadır.
Trafik Sigortası kapsamına giren teminat hizmet türleri nelerdir?
Ana Teminatlar:
- Maddi Zararlar Teminatı
- Sağlık Giderleri Teminatı
- Sürekli Sakatlık Teminatı
- Ölüm Teminatı
Risk Grubuna, Kullanım Tarzına bağlı olarak Seçilebilir Ek Teminatlar:
- Yol Yardım Hizmeti
- Mini Onarım Hizmeti
- Üçüncü Şahıslara Karşı Mali Sorumluluk
- Ferdi Kaza
Hazine Müsteşarlığı’nın 08.10.2010 ve 2010/33 sayılı sektör duyurusuna istinaden Trafik poliçe iptallerinde 01.11.2010 itibarıyla isteğe bağlı iptal işlemi yapılamamaktadır.
Trafik poliçeleri sadece aşağıdaki şartların sağlanması halinde iptal edilebilmekte olup aksi durumlarda iptali yapılamamaktadır;
- Sigortalının vefat etmesi
- Aracın hurda/pert nedeni ile trafikten çekilmesi
- Aracın satılması
- Bayiden alınan sıfır aracın satışının iptal edilmesi (aracın bayiye iadesi)
- Araç için yürürlükte mükerrer poliçenin var olması